M = mat
Om blodsockret tillåts sjunka alltför lågt mellan måltiderna uppstår hunger- och sockersug. Om man då äter snabba kolhydrater, i form av t ex godis, får man visserligen en snabb blodsockerstegring och snabb mättnadskänsla. Men det innebär också att blodsockret kommer att sjunka snabbt igen, med nytt hungersug som följd. Man hamnar lätt i en berg- och dalbana av högt och lågt blodsocker. Om man däremot äter på regelbundna tider och äter sådant som ger längre mättnadskänsla, t ex mat med högt fiberinnehåll, undviker man att hamna i perioder av lågt blodsocker. Det skapas mer alkoholsug om man är hungrig än om man är mätt.
Både socker och alkohol härstammar till och triggar igång samma belöningssystem. Regelbundna måltider är förutsättning för en livsstilsförändring.
Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter – till exempel antioxidanter, kostfibrer och vitaminer.
En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar.
Comments (0)